ilari2102@luukku.com

Yllä olevaan osoitteeseen voit lähettää sähköpostia.

Facebook-sivusto:

keskiaikaiset.kivikirkot

Uusimmat kuvat

lempäälä yrjänä
uskela emä tapuli
uskela emäkirkko
uskela emä joki
hollola veistos
hollola_ulko-ovi
hollola pieta
hollola maria ja lapsi
 

Kuuntele alla olevasta linkistä, miten kivi soi:


     Nötön soiva kivi - kuuntele


Suomen alueelta löytyy erilaisia kuppikivä tai "uhrikiviä". Isoja kiviä luonnossa, joita on satojen tai jopa tuhansien vuosien ajan naputeltu pienemmillä kivillä niin, että kiviin on jäänyt selvät jäljet tästä toiminnasta. Kivissä on pysyvästi jääneitä koloja. Näitä kiviä on löydetty lähes 500 kappaletta ja varmaan löydetään vähitellen lisää. Hämeessä ja Turun seudulla näitä kiviä on eniten. Ainakin osa kuppikivistä sijaitsee vanhojen kalmistojen lähistöllä. Kaarinan Ravattulassa esimerkiksi on kuppikivi keskellä peltoa hyvin lähellä metsäsaareketta, jossa oli 1100-luvun kirkko. Kiven lähellä on myös jälkiä vanhoista kalmistoista. Kuppikivien on oletettu mahdollisesti olleen "hautamuistomerkkejä". Yhdessä kivessä saattoi olla toistasataa "kuppia".

 

Kerran pääsin ihmettelemään tällaisia "kuppikiviä" Hattulan Retulansaaressa. Mielenkiintoinen oli varsinkin eräs niistä, "Otava-kivi". Siinä oli hakattuna pienet kuopat otavan tähtikuvion mukaan. Nämä kolot on hakattu kiviin viimeistään rautakaudella. Kivien tarkoitusperä on vähän hämärän peitossa, mutta ainakin on esitetty niiden olleen hautakiviä ja "kuppeihin" olisi sitten laitettu ruokaa vainajille. Ainakin Eestin puolelta on tietoja siitä, että sikäläisiin kuppikiviin olisi laitettu siemeniä ja rasvaa, ilmeisesti matkaevääksi vainajille?

 

Nötön  saarella Saaristomerellä on ollut asutusta jo kauan. Todennäköisesti jo paljon ennen kristinuskon saapumista. Saarella on ihmeellinen kivi kaukana nykyisestä kylästä erään mäen rinteessä. Kyseessä on tyypillinen kuppikivi, mutta siinä on erikoinen ominaisuus: se soi kiveä naputellessa. Laakeassa kivessä on reunoilla kolmetoista kuoppaa. Kivi on mahdollisesti ontto, kun kerran siitä niin kaunis "kirkonkellomainen" ääni syntyy.


Olen käynyt tuota kiveä monesti katsomassa ja muutamaan otteeseen olen nauhoittanut sen ääntä.

Kuuntele linkistä, miten kivi soi!


Tässä on vielä kuvassa Hattulassa oleva kuppikivi "Otava-kivi". Niityllä makaavaan kiveen on hakattu tai koverrettu pieniä "kuppeja" otavan tähtikuvion mukaisesti.