
hattula
Lisätty: 13 Marraskuu 2013
Kuvaus: HATTULAN PYHÄN RISTIN KIRKKO - Rakennettu tiilestä 1472–1490. Tiilirakenteisia kirkkoja ei tämän ja Turun tuomiokirkon lisäksi ole. Keskiajalla rakennettiin myös tiilestä Hämeen linna, joka on vain kuuden kilometrin päässä Hattulan kirkosta. Hattulan seutu oli tunnettu tiilen valmistamiseen hyvin sopivasta savesta ja siksi nämä rakennukset tehtiin maassamme silloin harvinaisesta tiilestä. Kirkon lähellä oli Herniäisten tiilentekopaikka, josta tiilet kirkolle varmaankin tuotiin. - Runkohuone ja sakaristo ovat alkuperäisessä asussaan. Asehuone ei enää. Aluksi asehuone oli kappelina, mutta muutettiin asehuoneeksi uskonpuhdistuksen jälkeen. Kuvassa asehuoneen vierellä 1810-luvulla tehty tukipilari. Rakennuksen ympärillä on harmaakivestä tehty aita, jossa on kaksi jo keskiajalla tehtyä porttirakennusta sekä kellotapuli vuodelta 1813.
0 kommenttia
(kansiossa: HÄME)
Avainsanoja: hattula, autiokirkko

hattula portti
Lisätty: 15 Joulukuu 2013

hattula etelä
Lisätty: 13 Marraskuu 2013
Kuvaus: HATTULA - Kirkko tai tätä kirkkoa edeltänyt puukirkko oli 1400-luvulla pyhiinvaelluskohde ja kerrotaan pohjoismaalaisten sekä baltialaisten tänne matkanneen. Tieto tästä kirkosta pyhiinvaelluskohteena löytyy ainakin tanskalaisista asiakirjoista vuosilta 1405 ja 1411. Kun unionikuningatar Margareeta vuonna 1411 lähetti kaksi apottia pyhiinvaellukselle 44 kohteeseen, niin yksi näistä oli Hattulan kirkko, siis todennäköisesti edeltänyt puukirkko. - Asehuone on alunperin ollut tiilinen sekin, mutta 1700-luvun lopulla sen etelä- ja länsiseinät on tehty uudelleen kivestä. Kirkon seinissä - länsipäätä lukuunottamatta - on nähtävillä muurausaikaiset rakennustelineiden kolot.
0 kommenttia
(kansiossa: HÄME)
Avainsanoja: hattula

hattula ilmakuva
Lisätty: 1 Elokuu 2014
Kuvaus: HATTULA - Ilmakuva näyttää, miten kirkko on keskellä maaseudun viljelyksiä. - Kirkosta tehtiin ristinmuotoinen, kun alkuperäinen asehuone ja sakaristo sijoitettiin toisiaan vastapäätä. Ja kun kirkko oli 1400-luvulla tanskalaistenkin pyhiinvaelluskohde, niin ei kai ole ihan mahdotonta, että kirkossa olisi ollut palanen Jeesuksen ristiä.
0 kommenttia
(kansiossa: HÄME)