ilari2102@luukku.com

Yllä olevaan osoitteeseen voit lähettää sähköpostia.

Facebook-sivusto:

keskiaikaiset.kivikirkot

Uusimmat kuvat

lempäälä yrjänä
uskela emä tapuli
uskela emäkirkko
uskela emä joki
hollola veistos
hollola_ulko-ovi
hollola pieta
hollola maria ja lapsi

Tässä vielä sivuston asiallisen tiedon lisäksi pieni "kevennys". (olen yrittänyt tehdä sivustostani täysin asiallisen ja luotettavan, mutta ehkä on paikallaan lisätä vähän huumoria mukaan) - Erikoista tarinaa, jonka todenperäisyydestä saa olla ihan mitä mieltä tahansa. Minä itse en juurikaan tähän usko sen enempää kuin muihinkaan hämäräperäisiin rajatieto-juttuihin, mutta koska tässä käsiteltävä "tutkimus" on kuitenkin jollain tavalla mielenkiintoista ja liittyy keskiaikaisiin kirkkoihimme, niin laitan tähän siitä jonkin verran jotain, mitä olen siitä selville saanut.

Rajatietokirjailijana kunnostautunut Jukka E. Nieminen on tehnyt havainnon, että suuri osa suomalaisista kivikirkoista - erityisesti eteläisessä Suomessa - on rakennettu 33,3 km päähän toisistaan. Aika uskomaton väite. Lisäksi muutamassa tapauksessa kirkot ovat ympyrän kehällä, jonka säde on tuo sama 33,3 km. Ja muutamassa tapauksessa on useita kirkkoja suoralla viivalla 33,3 km etäisyyksillä toisistaan.

Seuraavassa kyseisen tutkimuksen tuloksia. Koska halusin tietää, onko lukemia vääristely, niin mittasin ne myös itse Metsähallituksen Retkikartta.fi -etäisyydenmittaustyökalun avulla. Omat lukemani ovat suluissa. Otin lukemat kirkkojen keskikohdalta ja tulokset pyöristin 10 metrin tarkkuuteen.

 

Nokian kartano-Tyrvään vanha kirkko 33.3 km                                                               (33,140) kartanon paikka ei aivan tarkka

Tyrvään vanha kirkko - Kokemäen kirkko 33.3 km                                                         (33,340)

Pyhän Henrikin kappeli - Ulvilan kirkko 33.3 km                                                            (33,340) sama?

Nousiaisten kirkko - Yläneen kirkko 33.3 km                                                                   (33,350)

Euran kirkko - Rauman kirkko 33.3 km                                                                            (33,350)

Kokemäen h.maa (sillan pohj.puoli) - Lapin kirkko 33.3 km                                            (33,340) sama jälleen?

Harjavalta - Huittinen                                                                                                       (32,900)

Kirkkokari - Lallinsaaren kko 3.33 km

Eurajoen kirkko - Honkilahden kirkko 33.3 km (33.4km)                                                (33,380)

Pyhäjärven papinsaari - Laitilan kirkko 33.3 km (33.4km)                                              (33,430)  keskelle saarta

Lallinsaaren kko - Alastaron kirkko 33.3 km (33.2km)                                                    (33,180)

Eurajoen kirkosta Kokemäen kirkkoon, saadaan etäisyys joka on 33.9 km                        (33,920)

Rengon kivikirkolta Tammelan vanhaan pappilaan 33,3km.                                              (33,260)

Tammelan pappilasta taas Tammelan kirkolle: 3,3km                                 

Turunlinnan kirkon ja Turun tuomiokirkon välinen etäisyys on sekin 3.33km                       

Hämeenkosken (keskiaikainen)kirkko - Janakkalan kirkko ~33 km.                                  (32,940 raunion paikka ei aivan tarkka

Luhangan kirkko (1800-luvulta - Sysmän kirkko (1300-1400 -luvulta) ~33 km.                (33,700)

Asikkalan ja Sysmän keskiaik. kirkot 33,0 km.                                                                   (32,990)

     (Jos viivan vetääkin viereiseen kalmistoon, saadaan tasan 33,3 km.)

Lammin keskiaik. kirkko - Padasjoen kirkko 33,7 km                                                        (33,740)

     (samalla paikalla ollut kirkko jo keskiajalla, nyt 4. kirkko menossa)

Luopioisen kirkko  - Padasjoen kirkko. Kirkkorakennuksesta toiseen 33,3 km                    (33,300)

Kuhmalahden kirkosta Kuhmoisten Papinsaaren kappeliin 33,3 km                                     (33,270)

(rautakautinen kalmisto!)

Messukylän vanhan kirkon ja Rapolan kartanon etäisyys (33.3km).                                     (33,250)

Luopioisten kirkosta on muuten matkaa Kangasalan kirkolle 33.2km                                   (33,240)

Lammin kirkko - Hattulan vanha kirkko on 33.3 km.                                                          (33,360)

Suoniemen kirkko on Messukylän vanhasta kirkosta 33.8km                                               (33,800)

Artjärveltä Ruotsinpyhtään pyhättöön 33,1-33,2 km                                                          (32,940)

Kökar - Utö 33,5 km                                                                                                          (33,500)

Lumparland - Kumlinge 33,3 km                                                                                        (33,260)

Kumlinge - Houtskär 33,3 km                                                                                             (33,500)

Aspö - Norrskata 33,4 km                                                                                                  (33,480)

Houtskär - Aspö 33,3  km                                                                                                  (33,230)

 

Nieminen on kirjoittanut teoksen "Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta" ja on ilmeisen kiinnostunut Suomen alueen muinaisesta elämästä. Olen lukenut tämän kirjan ja siinä on uskomaton määrä erilaisia hämmästyttäviä asioita, joihin voi uskoa, jos haluaa. Kirja alkaa Englannin "Ley-linjoista" ja jatkuu samaa soveltaen Suomen maaperälle. Kirjasta voi lukea Niemisen "faktaa" esimerkiksi siitä, keistä polveutuu Pohjanmaan tummatukkainen väestö, ketkä purjehtivat 400-luvulla Kokemäenjokea pitkin ja asettuivat asumaan Euraan ja perustivat sinne luostarin jne, mutta jos joku on tällaisista asioista kiinnostunut, niin siitä vaan lukemaan Jukka Niemisen kirjoja. Edellä mainitussa kirjassa on nimetty jopa kaikki Suomen muinaiset kuninkaatkin.

Englannissa on havaittu useiden kirkkojen sijaitsevan suorilla linjoilla halki valtakunnan ja samanlaisia linjoja väitetään olevan myös Ranskassa ja Tanskassa. Suomessa eräänlainen "kantapiste" on Niemisen mukaan Lauhanvuori Pohjanmaalla. Siitä lähtee eri suuntiin suoria linjoja, joilla sijaitsee paljon kirkkoja ja muita ikivanhoja kohteita, muinaislinnoja, kalmistoja ja kartanoita. Lisäksi kaksi suomalaista pyhiinvaelluskohdetta - Nousiaisen ja Hattulan kirkot - ovat samalla etäisyydellä Lauhavuoren "rajapyykistä". Tämä etäisyys on 166 km, joka on - kas kummaa - viisi kertaa tuo mystinen 33,3 km.

3000-4000 vuotta sitten Suomen ilmasto oli paljon lämpimämpi kuin nykyään. Lehtipuita, tammia ja pähkinäpensaita kasvoi Lappia myöten. Riistaa oli paljon ja asukkaitakin enemmän kuin vähän myöhemmin ilmaston tultua kylmemmäksi. Mitä sitten nuo sen ajan ihmiset olivat? Oliko maassa silloin korkeasti kehittynyttä kulttuuria ja jonkinlainen kuningaskunta? Olen lukenut oletuksia, että näiden ikivanhoille epäjumalanpalveluspaikoille ja kalmistoille olisi keskiajalla alettu pystyttää kirkkoja kristinuskon saatua jalansijaa maassa. Siis jonkun nykyisenkin kirkon sijainti olisi ikivanha muinaisjumalan palvontapaikka. Tällaisia väitteitä lienee aika vaikea todistaa paikkansa pitäväksi, mutta voihan se niinkin olla.

Miten keskiajalla olisi pystytty tekemään tällaisia tarkkoja mittauksia? Ei mitenkään. Lisäksi keskiajalla ei ollut käytössä metrijärjestelmää, joten jos nämä väitteet pitäisivät paikkansa, niin etäisyyslukema, jonka mukaan rakennukset olisi tehty, olisi joku muu kuin 33,3. Peninkulma lienee muinainen pituusmitta ja se on vähän yli 10 km. Niemisen mukaan vanha "päivämatka" oli 11 km ja kirkot, siis kirkkoja aikaisemmat pyhät paikat tehtiin kylien tapaan kolmen päivämatkan päähän toisistaan. Nieminen teki ensihavaintonsa näistä kirkkojen välimatkoista Kokemäeltä käsin. Kirjansa "Suomen mysteerit" mukaan Nieminen muuten uskoo kristinuskon tulleen Suomen alueelle jo 700-luvulla idästä päin. Kyseessä oli siis ortodoksinen usko ja maassa kuuluttiin täten Novgorodin vaikutuspiiriin.

Pyhän Henrikin kappeli on tuo ympyrän keskipiste, jonka 33,3 km säteisellä kehällä on viisi kohdetta. (Ulvila Tyrvää, Lappi, Eurajoki ja joku vielä) Useiden kohteiden sijainnit osuvat myös samoille suorille linjoille, kuten Lauhavuori-Porvoon tuomiokirkko. Tälle linjalle osuisi seitsemän kirkkoa. En ole tarkistanut tätä väitettä. Toinen mainittu linja on Tampereen Messukylän kirkolta saaristoon Hiittisten kirkolle. Vedin em. kartalle suoran viivan tälle linjalle ja olivathan Humppilan, Ypäjän, Kosken, Vaskion ja Kemiön kirkot suunnilleen linjalla, mutta eivät 33,3 km etäisyyksillä, jota väitettiin.

Pyhän Henrikin kappelista eri suuntiin olevat kirkot omien mittausten mukaan. Lisäksi Harjavalta-Huittinen -linja kulkee kokemäen läpi. Tällaisia vastaavia "keskipisteitä", joiden "ympyräkehällä" suunnilleen 33,3 km etäisyydellä on muita kirkkoja, on muutamia muitakin: Koski TL, Eura, Kemiö ja Karjalan kannaksella Antrea.

Miksi nuo edellä mainitut kirkot olisi rakennettu suoralle linjalle? Ei taida löytyä selitystä sille. Se, että kirkot ovat jollain suunnilleen samalla etäisyydellä toisistaan voi johtua vaikka siitä, että muinaiset hallintoalueet, verotusalueet, kyläalueet ym olivat suunnilleen samankokoisia ja suunnilleen samalla etäisyydellä toisistaan. Nämä ovat aika mystisiä asioita. Suhtaudun Niemisen väitteisiin varsin kielteisesti mutta sinänsä mielenkiinnolla, kun kaikki maamme historia ja kirkkohistoria minua kiinnostaa, enkä muista, että muinaisesta maamme kuningaskunnasta olisi puhuttu historian tunneilla yhtään mitään.

Tämä on asia, joka on ainakin nettikeskustelussa herättänyt kiivasta mielipiteiden vaihtoa. Minä siis suhtaudun hyvin varauksellisesti mutta lievällä mielenkiinnolla. Aikamoisia sattumia!

-           -       -       -

 

Tämän kevennyksen loppuvitsiksi vielä se, että mittasin huvikseni muitakin etäisyyksiä. Kotoani on 33 km Korson kirkkoon. Ja mökiltäni Paraisten keskiaikaiseen kirkkoon on myös 33 kilometriä. - Salaperäistä...